egyutteles-a-demenciaval

Demencia tünetei és kezelése

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

A demencia egyre inkább jelen van az életünkben. Ma gyakorlatilag alig van olyan család, akit valamilyen formában nem érint ez az állapot, ez a betegség.

A természetes öregedés folyamatában nem csak a testünk fárad, el, hanem az elménk is. Nem tudunk már olyan gyorsan menni, olyan mélyre hajolni, kevesebbet bírunk dolgozni, hamarabb elfáradunk, itt-is, ott is fáj valami. Nem emlékszünk régi ismerősök nevére, nehezebben jut eszünkbe egy-egy szó, lassabban megy az olvasás, és még sok mindent lehetne sorolni. Mindezek együtt járnak az öregedéssel, de ez még nem betegség. Akkor érezzük, vagy inkább érzik, érzékelik a hozzátartozók ( sajnos maga a beteg nem biztos, hogy érzékeli) hogy valami baj van, amikor ezeknél súlyosabb  tünetek jelentkeznek.

Amikor az orvosi vizsgálatok is kimondják, hogy itt bizony demenciáról van szó – esetleg Alzheimer kór- akkor esnek sokszor pánikba a családok, hogy mit is csináljanak édesanyukkal, vagy édesapjukkal, aki kezdetben csak napi néhány órás felügyeletet, majd  24 órás felügyeletet, a végén pedig 24 órás ápolást igényel. Mindenkinek, a családnak és főleg a betegnek az a jó, ha minél tovább tud a saját otthonában maradni, és nem kell beköltöznie valamilyen szociális ellátást biztosító intézménybe.

A demencia lefolyása minden embernél más. Van, akinél néhány hónap alatt lezajlik, és van, akinél akár évekig eltart. A szakirodalom szerint a demencia kezdetétől a végső leépülésig maximum 10-12 év telhet el a mai vizsgálatok, tapasztalatok alapján. A kezdeti stádiumban lehet gyógyszeres kezeléssel lassítani a folyamatot, de a közép súlyos vagy az annál is súlyosabb állapotban már nincs semmilyen gyógyszeres kezelés, ami a leépülést megakadályozná, vagy lassítaná. A betegség kezdeti stádiumában fontos, hogy a tanult készségek minél tovább megmaradjanak, ezért lassítja a leépülés idejét, ha a beteggel szakember tud foglalkozni, egyénre szabott foglalkozásokkal a készségeket megtartani.

Ebben tudok segíteni.

A demencia tünetei

  • memóriazavar
  • a most felsorolt agyi lebenytünetek közül legalább az egyik fennállása: a beszéd, a felismerés, a cselekvés vagy a végrehajtási funkció zavara
  • a tünetek a hétköznapi életet és/vagy a munkavégzést hátráltatják
  • megelőző magasabb szintű tevékenység romlását jelzik
  • a tünetek előfordulásakor nincs tudatzavar

A demencia egy tünetegyüttes, amelynek a hátterében minden esetben agyi elváltozások állnak. A tünetek magukba foglalhatják az emlékezetkiesést, a nehezített gondolkodást, a problémamegoldó képesség és a nyelvi készségek leépülését. Ezek súlyosan korlátozzák az érintettek képességeit, beszűkítik mindennapi tevékenységüket. Az említetteken túl bekövetkezhetnek a kedélyállapotot és a viselkedést befolyásoló változások is.

demencia-szakapolas-tatabanya-balogh-erika

Demens beteg foglalkoztatása saját otthonában

Személyreszabott fejlesztő programmal

Demens beteg foglalkoztatása saját otthonában

A demenciában szenvedő betegeknél az egyik legfontosabb mind a családnak,
mind a betegnek, hogy minél tovább lehessen a saját otthonában. Ez nagy terhet
ró a hozzátartozókra. Ahogy halad előre a betegség, egyre nagyobb a teher. A
leépülés folyamatát sajnos ma még semmilyen gyógymóddal nem lehet
megállítani, de lehet lassítani, a beteg napjait könnyebbé tenni.

Ebben tudok segíteni.

Személyre szabott fejlesztő programmal, a beteg saját otthonába
megpróbálom fenntartani készségeit, képességeit, illetve a leépülés idejét
lassítani, a beteg emberi méltóságát megőrizni. A foglalkozások számát és
idejét minden esetben a beteg állapota határozza meg.
A fejlesztési módszerekről, lehetőségekről a blogon olvashat bővebben.

 

1.) Idő és-térérzék fejlesztése

2.) Észlelés, érzékelés fejlesztése

3.) Memória fejlesztése

4.) Gondolkodás fejlesztése

5.) Mozgáskoordináció fejlesztés

6.) Kézmozgás fejlesztése

7.) Zeneterápia

Részletes cikk megtekintése az alábbi linken: Demens beteg kezelése és mentális foglalkoztatása

Egy valami azért minden esetben fontos, és elsődleges. Elfogadni a betegséget.

egyutteles-a-demenciaval

Együttélés a demenciával

A demens beteggel együtt élni, megoldandó feladatot jelent. De fontos kijelenteni, hogy nem a demenciával élő a problémás, hanem a betegséggel együtt járó sok új helyzet, a helyzet megoldásához szükséges a rutinok hiánya.

Amikor szembesül a család azzal, hogy egyik családtagjánál megjelent a demencia, számtalan olyan helyzet adódik, ami előre nem tervezhető, nem látható, de meg kell oldani. A rossz hír az, hogy nincsenek sztenderd megoldások, nincsenek protokoll eljárások, mert minden demens más.

Ami az egyik betegnél bevált, az a másik betegnél épen az ellenkezőjét váltja ki.

A teljes cikk olvasható az alábbi linken: Együttélés a demenciával

Balogh Erika

Balogh Erika

Mentálhigiénés szakember

A beteget felmérem, a betegség milyen stádiumában van, majd személyre szabott foglalkoztatási tervet állítok össze. Hetente 1-2 alkalommal ( vagy több, igény szerint) a tervben megfogalmazott készségekkel foglalkozunk ( olvasás, írás, rajzolás, mozgás, beszéd, éneklés stb).

Tapasztalatból tudom, hogy ezek a foglalkozások nem mennek könnyen, de megéri a fáradságot, mert bár ez a betegség megállíthatatlan, de legalább a hozzátartozók úgy érezhetik, hogy ami tőlük telt, azt megtették a szeretett szülőért, hozzátartozóért.

demencia-es-az-idoskor-kapcsolata

Időskor és a demencia kapcsolata

A hazai viszonyokról viszonylag kevés adat áll rendelkezésünkre, de elmondható, hogy sok tekintetben hasonlóak az amerikai és nyugat-európai adatokhoz, azonban vannak jelentős különbségek is. Egyes kutatások azt mondják, hogy a magyar társadalom alapvetően toleránsabb az idősköri hanyatlással, az enyhébb tünetek kevésbé jelentenek problémát, hiszen míg például az USA-ban az emberek nehezen boldogulnak autóvezetés nélkül a nagy távolságok miatt, itthon általában az időseknek nem jelent különösebb problémát, ha nem ülhetnek volán mögé, hiszen a kisebb helységekben nincsenek akkora távolságok, a városokban pedig viszonylag jól megoldott a tömegközlekedés, az idősek pedig ingyen, vagy kedvezményes áron vehetik igénybe ezeket a lehetőségeket.

Teljes cikk megtekintése az alábbi linken: Időskor és a demencia kapcsolata

Segítségre van szükséged?

Balogh Erika vagyok Mentálhigiénés szakember.

Az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot!

Nyilatkozatok elfogadása