segito-beszelgetes

Mi is az a segítő beszélgetés?

Ez egy technika, aminek segítségével az érzelmi kuszaságot megpróbáljuk együtt kicsit kívülről nézni, megpróbállak rávezetni, hogy a lelki elakadásaidat Te magad mondd ki, lásd meg a következő lépést, és Te magad találd meg a megoldást.

Te kit választanál?

A lelki segítségnyújtáshoz még mindig sztereotípiák kapcsolódnak. Megmutatni, hogy mi van „odabent”, rengeteg félelem övezi, és valószínű ebből jön az elutasítás is.

Hajlamosak vagyunk stigmatizálni azt, aki lelki segítséget kér. „Pszichológushoz csak a hülyék járnak” mondat  gyakran elhangzik az ismerősi körömből is, főleg az idősebb korosztálytól. A középkorúak, vagy a fiatalok már sokkal elfogadóbbak, és belátják, hogy az önismeret az egyik legfontosabb a lelki békénk megteremtésében.

Amióta mentálhigiénés szakember vagyok, többször megkaptam az egyik kedvenc kérdésemet: Ha beszélek róla, akkor majd minden gondom megoldódik? Elmúlnak a bajok? Nem, de ha beszélünk róla, akkor nem a „dolgot” tudjuk megoldani, hanem a róla való gondolkodást. Mert ebben van döntési lehetőségünk. Egyik kedvenc könyvem A Döntés Edith Éva Eger tollából, aki többek között ezt írja:

“Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél, vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz.”

Edith Éva Eger

A Döntés című könyvből

Kivel tudom megosztani a gondolataimat?

Sokan úgy gondolják, hogy ha van családjuk, barátjuk, baráti társaságuk, akkor az egy olyan támogató közeg, ahol meg tudják beszélni a „ gondokat”, nem kell szakemberhez fordulni.

Ez igaz, de a szakember, mint ahogy az a nevében is benne van, szaktudással rendelkezik ahhoz, hogy az a beszélgetés ( beszélgetések) azt az eredményt érjék el, ami valóban segít a különféle elakadásokon túljutni, fájdalmakat feldolgozni, önbizalmat szerezni, vagy azt visszaállítani.

Amikor valaki úgy érzi, segítségre van szüksége, és úgy dönt, hogy kér is, a bőség zavarával szembesül. Manapság az internet világa a – Google a barátunk – számtalan lehetőséget dob fel, csak a nagy bőségből azt nem tudjuk eldönteni, kire is van szükségünk.

Tapasztalatból tudom, hogy nem az a fontos, hogy kinek hány és milyen végzettsége van, milyen neves, vagy híres, hanem az, hogy ha leülsz vele szemben, akkor érezd azt a kémiát, ami kell ahhoz, hogy együtt tudjatok működni. Ez is egy emberi kapcsolat, és mint tudjuk, kapcsolatainkban fejlődünk, gyógyulunk

segítő beszélgetés - balogh erika

Segítő beszélgetés online is!

Ha mentálhigiénés tanácsadásra lenne szüksége, már online is van lehetőség segítő beszélgetésen részt venni. Az otthona kényelméből bárhonann! Ha nehezen megoldható az utazás vagy túl nagy a távolság akkor is várom sok szeretettel online formában egy előre egyeztetett időpontban.

Balogh Erika

Balogh Erika

Mentálhigiénés szakember

Mi történik a beszélgetés során?

Három alapvető szabály van:

  • minden, ami elhangzik szigorúan kettőnk között marad
  • soha nem bírállak, és TE sem bírálhatsz engem
  • az előre megállapodott időtartamot betartjuk

A beszélgetésnek semmilyen következménye nincs, nem fogok rossz szemmel nézni rád, nem foglak „lehülyézni”. Megértéssel, együttérzéssel figyelek rád.

Alkalmanként 60 percet tart egy beszélgetés, általában 3 beszélgetés ajánlott, de minden tőled függ. Ha igényed van rá, ez lehet egy hosszabb „munkakapcsolat” is.

Időpontfoglaló űrlap

Nyilatkozatok elfogadása