Demens beteg foglalkoztatása

Lehetőségek

1.) Idő és-térérzék fejlesztése

A demenciával élő embernek sérül az idő és térbeli tájékozódási képessége.
Erre jó gyakorlás, ha minden nap ismételjük a napi dátumot – év, hónap, nap – illetve a lakcímet.

2.) Észlelés, érzékelés fejlesztése

Öt alapvető érzékszervünkre kell koncentrálni a feladatok során, úgymint: szem, fül, orr, száj, kéz, vagyis a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés, és a tapintás érzékelésekre koncentrálunk.
Látás: különböző élénk színű tárgyakat kell megfelelő sorrendbe rakni
Hallás: különböző hangokat kell felismerni ( állathangok, tárgyak hangja stb)
Szaglás: szagokat kell felismerni, erre legjobb módszer, a fűszerek felismertetése
Ízlelés: az ízek felismerése, ezt lehet gyakorolni akár étkezés közben is
Tapintás: különféle tárgyak felismerése a cél. Takarjuk le a tárgyakat valamilyen puha takaróval, a beteg végig tapogatja az ismerős tárgyakat és megpróbálja megnevezni.

3.) Memória fejlesztése

A demens betegeknél a rövidtávú memória sérül először. Itt olyan feladatokat kell végezni, amitől a betegnek sikerélménye lesz. A betegség súlyossága határozza mega feladat nehézségét.
Feladatok lehetnek: szólások, közmondások, rokon értelmű szavak, több jelentésű szavak, mesterségek körülírása, találós kérdések.
Ennek a feladatnak az előnye, hogy nem igényel semmilyen eszközt, és bárhol lehet végezni.

4.) Gondolkodás fejlesztése

A logikus gondolkodás nehezen megy a demens betegnek, nem találja az ok-okozati összefüggéseket. Ennek gyakorlására jó megoldás a kockajáték, ahol a kockákkal egy formát, egy tárgyat, esetleg valamilyen élőlényt kell kirakni. A nehézséget a betegség súlyossága határozza meg, mert a sikerélmény itt is elengedhetetlen.

5.) Mozgáskordináció fejlesztés

A feladatoknál figyelembe kell venni a beteg fizikai állapotát. A mozgás minden szempontból fontos, de miután a demens beteg mentális romlásával együtt a mozgáskordinációja is romlik, fontos az aktivitás megőrzése, mozgáskészség fenntartása speciális tornákkal. Ezek lehetnek: gerinctorna, szeniortánc, ülőtorna, séta.

6.) Kézmozgás fejlesztése

A fejlesztés célja, hogy a beteg minél tovább megőrizze az önállóságát. Végezhető színezés, gyöngyök egy csoportba rakása, a jobb állapotban lévő betegeknél akár gyöngyfűzés. Ha valaki szeretett hímezni, kötni, horgolni, ezeket is lehet gyakorolni, amíg a beteg állapota engedi. Férfi betegek esetében nehezebb megtalálni a megfelelő fejlesztő foglalkozást, de ha megfelelően felmérjük a beteg múltját, akkor meg lehet találni a rászabott feladatot. Pl: kártyaosztás, szerszámok csoportosítása, gyurmázás, papírhajtogatás, stb

7.) Zeneterápia

A demenciával élő betegek szívesen énekelnek régi dalokat, slágereket. Az éneklés során könnyebben felidézik a szöveget. A lágy, kellemes zene segít a feszültség oldásában, a jobb közérzetet biztosít.

Segítségre van szükséged?

Balogh Erika vagyok Mentálhigiénés szakember.

Az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot!

Nyilatkozatok elfogadása