Társkapcsolat- hatalmi játszmák

avagy az önérvényesítő képesség növelése, asszertív kommunikáció

Minden jó kapcsolatnak két alapvető ismérve van: függőségektől mentes és őszinte.

Ha ebből csak az egyik is hiányzik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rossz a kapcsolatunk. Minden kapcsolatra érvényes, így a párkapcsolatra is. Nézzük meg először a függőség jelenségét, pontosabban a társfüggőséget a párkapcsolatban.

Miből derül ki, hogy társfüggő vagy?

A társfüggő emberek kontrollálni akarják a társukat különböző hatalmi játszmákkal. Vádaskodnak, sírnak, bosszút fogadnak, elfutnak, majd visszajönnek, öngyilkossággal fenyegetőznek, veszekednek, védelmezni akarnak, alkudoznak, soha nem ismerik el be a hibáikat, projektálnak, kibeszélnek a hátad mögött, tárgyakat törnek össze, sértegetnek, megmondják, hogy mit tegyél, vagy éppen mit ne tegyél, analizálnak. Bármit megtesznek, hogy kontrollálják a társuk viselkedését.

Az őszinteség azt jelenti, hogy ki tudom fejezni az érzéseimet, a vágyaimat, és ezt el is mondom a társamnak.

A kontrollálás egy hatalmi játszma, amely egy rosszul működő eszköz a vágyaink, szükségleteink kielégítésére, ami ingen meg tudja terhelni a párkapcsolatunkat. Hogyan lehet ebből a hatalmi játszmából kijönni? Ez egy hosszú önismereti folyamat, amelyben az önérvényesítő képességünket is kell növelni az asszertív kommunikáció elsajátításával.

Ennek lehetséges lépései a következők lehetnek:

  1. Van egy huzamosabb ideje fennálló probléma, amit szeretnél a pároddal megbeszélni. Készülj fel. Fogalmazd meg magadban, hogy mit szeretnél üzenni a mondandóddal, vizsgáld meg, hogy ez az ő határait nem sérti-e, van-e köztetek elég bizalom a probléma kimondásához. Legyen jó az időzítés, és válassz semleges terepet. Van időtök, senki nem fáradt, és nem siet sehová.
  2. Beszélj nyugodtan, de határozottan. Nézz a párod szemébe.
  3. Ha elmondtad a mondadódat, hagyj időt a párodnak a gondolkodásra, és türelmesen várd meg a válaszát.
  4. Ha a párod védekezni kezd, vegyél vissza a tempóból, és érdeklődéssel figyelj rá.
  5. Ha úgy érzed, hogy a párod nem értette meg a mondandódat, kezd elölről. Lehet, hogy többször el kell mondanod, de legyél kitartó.
  6. Megoldásra kell törekedni. Nem legyőzni akarod. Világosan meg kell fogalmazni a kérésedet, és késznek kell lenned arra, hogy te is tudd fogadni az ő kérését. Ha megegyeztetek valamiben, akkor tisztázzátok le, hogy mindketten egyformán értelmezitek a megállapodást. És végül, egyezzetek meg abban is, hogyan fogjátok és mikor megbeszélni, hogy a megállapodás bevált-e.

  Segítségre van szükséged?

  Balogh Erika vagyok Mentálhigiénés szakember.

  Az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot!

  Nyilatkozatok elfogadása