A szabad akarat- az önmegvalósítás szükséglete

 

 

Abraham Maslow pszichológus az emberi szükséglethiearchiát 1943-ban 5 szintben határozta meg, majd kiegészítette még 3 szükséglettel. Elmélete szerint a magasabb szinten lehelyezkedő szükséglet csak akkor kerülhet sorra, ha az alacsonyabb szinten lévő szükséglet kielégült.

Így 8 szintet határozott meg, ahol a hetedik szinten az önmegvalósítás szükséglete van. De mi az az önmegvalósítás? Maslow szerint, ha úgy érezzük, hogy az élet kihívásai teljesen úgy alakultak, hogy értjük a jelentőségüket és illeszkednek a képességeinkhez, akkor nem kérdőjelezzük meg a célt, hanem megyünk előre, és tulajdonképpen elégedettek leszünk.

Ha viszont nem érezzük ezt az elégedettséget, akkor valószínű jelenlegi életünk nem teljesen komfortos számunkra.

Ha őszinte akarsz magadhoz lenni, kizárt, hogy legalább egyszer nem tetted fel magadnak azt a kérdést, hogy azt az életet éled, amit elképzeltél magadnak, amire vágytál? Vagy élsz egy életet, amit valaki más képzeld el neked, például a szüleid, és azon a pályán vagy a mai napig. Vagy a párod akarata erősebb, és ő határozza meg az életed irányát. Vagy későn érő típus vagy, és hagyod magad sodorni az árral. Vagy valamilyen elakadásod van.

Megkérdőjelezni az eddigi életünket, sok minden kiválthatja. Egy utazás, egy 40. születésnap, egy életközepi elbizonytalanodás, egy trauma. Sokan ilyenkor hirtelen lépéseket tesznek. Gyorsan elválnak, jó messzire költöznek, felmondanak a munkahelyükön, külföldre költöznek.

De ha minden jól megy, nagy változásokra egy önismereti utazás végén szánjuk el magunkat. Úgy, hogy tudjuk biztosan ezt akarjuk. Meghozni a döntést, hogy azt az éltet fogod élni, amit elképzeltél, nem lehet meghozni egyik napról a másikra. Át kell gondolni, főleg akkor, ha a döntés, nem csak a saját életüket befolyásolja.

Hogy nem vagy a helyeden, annak több intő jele is van, csak sok esetben erről nem akarsz tudomást venni. Túl sokat eszel, túl sokat dolgozol, sportolsz, vásárolsz, vagy túl sok időd töltesz a virtuális világban.  Eltereled a figyelmedet a kellemetlen érzésről. De muszáj  szembe nézni vele. Ha meg tudod fogalmazni magadnak, hogy milyen szükségletnek érzed a hiányát, akkor már kezd a szabad akaratod érvényesülni, és előre tudsz mozdulni. Hallgass az érzéseidre, bízd magad rá.

 

 

 

Balogh Erika – Mentálhigiénés szakember

Segítségre van szükséged?

Balogh Erika vagyok Mentálhigiénés szakember.

Az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot!

Nyilatkozatok elfogadása