Sikeres öregedés titka – 2

A napokban szembe jött velem a facebook-on egy bejegyzés. Aki közzé tette, arra a kérdésre próbált reagálni, amit egy ismerőse tett fel neki:

Milyen érzés öregnek lenni?

 

Igen érdekes kérdés ez, főleg annak, akit már megérint az öregedés. De mikortól is vagyunk öregek?

A WHO életkori csoportosítása szerint a 60-74 év közötti korszak az idősödés kora. Öregkorról a 75-89 év közötti életszakaszban beszélhetünk

Ma Magyarországon jelenleg 65. életév betöltését követően ( általánosan) lehet nyugdíjba vonulni. Sokan ezt tekintik az öregkoruk kezdetének, és sokan nagyon várják a nyugdíjas éveket. Jogos, ha ledolgoztunk 40-45 évet, akkor megérdemeljük a pihenést.

Talán 2-3 éve olvastam egy riportot Vitray Tamással, akitől megkérdezték, hogy mondjon néhány dolgot, ami jó az öreg korban. Azt válaszolta, hogy sajnos egyetlen dolgot sem tud mondani.

A facebook bejegyzésben a hölgy azt írta, hogy nagyon élvezi az öregkort, mert szabad, gyakorlatilag azt csinál, amit akar és egyszerűen csak szeretni akarja az életet.

Hát valahogy így van ez. Az lesz az életünk, amit akarunk. Ha szarul akarjuk magunkat érezni, akkor úgy is fogjuk, ha meg jól akarjuk érezni magunkat, akkor meg úgy lesz. A mi döntésünk. Persze, feltételezve azt, hogy nem vagyunk betegek. Sőt még az is belefér ebbe az öregedés dologba, hogy „elmondjuk” a testünknek, hogy bár már X éves, de még elvárunk tőle ezt-azt. Például, továbbra is szeretnénk futni, teniszezni, táncolni, túrázni, edző terembe járni stb…

Mert egyébként, honnan tudná a testünk, hogy elvárásaink vannak még vele szemben?

A sikeres öregedésnek talán ez az egyik legfontosabb pillére. Hogyan látjuk magunkat öregnek.

Ha rágondolunk, milyen kép jelenik meg. Olyan kép, amit szívesen látunk ( nem fiatalodtunk vissza..) vagy olyan képet ami megriaszt. Arra kell törekedni, azért dolgozni, hogy olyan kép jelenjen csak meg, amit szívesen látunk. Van egy jó hírem a kételkedőknek. Ezért lehet tenni, bár sok meló van

benne. De szerintem, amiben nincs munka, az szart sem ér, mert értéktelenné válik.

Az idősödést, az öreg kort nem csak várni kell, hanem fiatal korunktól készülni kell rá, hogy amikor elérkezünk abba az életszakaszunkba, akkor azt ne éljük meg egy traumatikus váltázásnak.

Ha így teszünk – miért ne tennénk, a mi döntésünk – akkor egészen biztosan inkább a facebook bejegyzéssel fogunk azonosulni.

Segítségre van szükséged?

Balogh Erika vagyok Mentálhigiénés szakember.

Az alábbi űrlap segítségével vedd fel velem a kapcsolatot!

Nyilatkozatok elfogadása